Musikere fra Drammen, eldre tid

Skrev melodien til norsk nasjonalsang

Ikke alle vet hvor mange kjente musikere i Norge som har tilknytning til Drammen, både historisk sett og i vår egen tid. Den første som utmerket seg særlig var Christian Blom, født i 1782 i Tønsberg og død i Drammen i 1861. Blom var skipsreder i Drammen, men også en ivrig musiker og komponist. Hans største prestasjon regnes for å være at han skrev melodien til «Sønner av Norge» av Bjerregaard i 1821, en sang som vant Norges Vels konkurranse om en nasjonalsang. Blom startet også Det Musikalske Selskab og var aktiv i Det Norske Selskab.

Viktig komponist

Johan_Halvorsen_normalJohan August Halvorsen, født i Drammen 15. mars 1864, regnes som en av Norges viktigste komponister. Ni år gammel behersket Halvorsen fiolin. Han studerte musikk i Stockholm og Leipzig. Han ble den første kapellmester da det nye Nathionalteatret åpnet i Oslo i 1899, og han beholdt denne stillingen i 30 år. I 1901 fikk han jobbe med et av sine forbilder, Edvard Grieg, med forarbeider til det berømte Opus 72. Halvorsen giftet seg også med Griegs niese. Hans mest berømte komposisjoner er «Reisen til Julestjernen», «Bergensiana» og «Bojarenes inntogsmarsj».

Stemmer fra Drammen

De siste hundre årene er det gjennom sang og vokal at Drammens musikere har gjort det best. Operasangeren Erik Ole By var født i Drammen. Han er nok mer kjent i vår tid som far av TV-kjendisen Erik By, men han gjestet altså flere operahus i Europa og USA i mellomkrigstiden, og hadde et kjent navn som baryton i operakretser verden over. Gunvor Mjelva, som opptrådte på alle store operascener i Skandinavia fra 1932 av, hadde også berømmelse over hele verden. Selv om hun begynte som pianist, var det som sopran hun ble berømt. Hun var meget ettertraktet, fikk hovedroller i «Orfeus» og «Carmen», og hadde oppgaver som konsert- og oratoriesanger i Europa og USA. Hun organiserte og drev også korvirksomhet i Drammen, og virket som sangpedagog.