Øvre Richter Frich

Reisende Frich

Övre-R-FDen norske journalisten og forfatteren Gjert Øvre Richter Frich ble født i Trondheim, men flyttet fire år gammel sammen med familien til Bergen. Familien flyttet videre til Hedmark da Øvre gikk på gymnaset. Som ung hadde Øvre Richter Frich en drøm om å sikre seg økonomisk uavhengighet slik at han kunne reise rundt i verden. Medisinstudiene i Trondheim etter examen artium var nok et valg som skulle sikre drømmens økonomiske frihet. 21 år gammel, etter at medisinstudiene måtte avbrytes, fikk Øvre jobb som journalist i Trondhjems Adresseavis.

Stjernereporter

Det var i Aftenposten Øvre Richter Frich etterhvert fikk høy status som skribent. Han ble ansatt i Aftenposten i 1899, og i løpet av en tiårs-periode var han fast feltreporter under store og dramatiske hendelser. Han regnes nå som en fornyer av norsk journalistikk. Han var først til å melde fra om at fred hadde blitt sluttet mellom Norge og Sverige i 1905, og han var den første journalist fra Kristiania-pressen som rapporterte om den store bybrannen i Ålesund i 1904.

Normal rasist, ingen fascist

Frich var journalistisk redaktør for Verdens Gang i 1910-1911, og redaktør for Bergens Aftenblad 1913-1914, men begrenset sitt journalistiske virke fra 1913, siden han i 1911 fant en ny arena som underholdningsforfatter. Allerede den første boka, «De knyttede næver» fra 1911, ble en stor suksess, med glimrende kritikker i Aftenposten og høye salgstall. Mellom 1911 og 1942 utga Frich 70 bøker innen sjangrene underholdning og spenning. Han ga også ut bøker om vin, og «Boken om tobakk» fra 1934. Med et totalt salg på over to millioner bøker, var han sin tids mestselgende norske forfatter. 30 år etter Frichs død, i 1975, ble hans bøker hengt ut som rasistiske og fascistiske av professor Willy Dahl. Frichs biograf Christopher Hals Gylseth, har imidlertid forsvart Frich ved å påpeke at rasismen Frich representerte var alminnelig aksepterte oppfatninger i mellomkrigstidens Norge og Europa. Gylseth mener Frich kun omtalte fascisme med forakt.